Yaz döneminde deniz salyangozu avının yoğun olduğu Türkiye’de, balıkçılar geçimlerini bu yolla sağlıyor. Ancak av aracı algarina’nın yasaklanması nedeniyle balıkçılar dalış yaparak salyangoz topluyorlar.
Karadeniz bölgesinde geçen yılın Haziran ayından bu yana yapılan deniz salyangozu ihracatı, ülkeye 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi sağlarken, bu yılın aynı döneminde ise 5 milyon 69 bin 390 dolar döviz girdisi elde edildi. Deniz salyangozu genellikle Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya, Tayvan ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Deniz salyangozu avında algarina kullanımının yasak olması nedeniyle dalış yöntemiyle toplama yapıldığını belirten balıkçılardan Erkan Acuner, konuyla ilgili şunları söyledi: “Algarina şu anda yasak olduğu için dalarak çıkartılıyor. Şu anda av miktarı oldukça az, ancak ne çıkarsa bereket sayıyoruz. Salyangozlar genellikle kaya diplerinde ve kum-kaya birleşim bölgelerinde bulunuyor. İstanbul’dan İğneada’ya ve Hopa’ya kadar Türkiye’nin farklı denizlerinde dalış yaparak topluyoruz.”
Acuner, Trabzon’da yaklaşık 25 teknenin salyangoz avı yaptığını ve günlük ortalama 600-700 kilogram salyangoz toplandığını belirtti. Ayrıca, salyangozun Türkiye’de tüketilmediğini ve kabuğunun kozmetik sanayide, iç kısmının ise konserve olarak ihraç edildiğini ifade etti.