Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarını tehdit eden ‘Dryocosmus kuriphilus’ türü böcekle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Bu tür zararlı böceklerle etkin bir biyolojik mücadele yürüten müdürlük, Trabzon’un Araklı ilçesinde yüksek kesimlerde salınan ‘Torymus sinensis’ adlı avcı böcekleri doğaya saldı.
Bu mücadele kapsamında konuşan Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, ‘katil arı’ veya ‘gal arısı’ olarak bilinen bu zararlı böceğin Türkiye’de 10 yıl önce Yalova’da görülmeye başladığını ve sonrasında birçok ile yayıldığını belirtti. Özellikle Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde kestane balı üretim ormanlarını tehdit ettiğini söyledi. Yılmaz, böceğin zararlarına karşı 3 yıldır mücadele ettiklerini ve Trabzon’da ilk tespitlerini 2019’da yaptıklarını ifade etti.
Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen ‘Torymus sinensis’ adlı avcı böceklerin salınımının yapıldığını belirten Yılmaz, geçen yıl bin, bu yıl ise 3 bin adetin doğaya salındığını aktardı. Yılmaz ayrıca, bu mücadelenin olumlu sonuçlarını gözlemlediklerini ve böceklerin doğaya yerleşmeye başladığını vurguladı.
Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarı’nda birçok türde çalışmaların yapıldığını ve mücadelenin tuzaklar ve feromonlar gibi yöntemlerle desteklendiğini belirten Yılmaz, vatandaşların kendi başlarına yapabilecekleri bir yöntemin olmadığını ifade etti. Bu nedenle, mücadele çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve mücadele yöntemlerinin geliştirilmeye çalışıldığını dile getirdi.