Özel İmperial Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak bilinen ve halk arasında ‘tavuk karası’ veya ‘gece körlüğü’ olarak adlandırılan göz hastalığının kök hücre tedavisi ile tedavi edilebileceğini belirtti. Hastalığın genç yaşlarda belirtilere yol açabildiğine dikkat çeken Türkyılmaz, hastalığın ilerleyen evrelerinde görme kaybına neden olduğunu ve bazı nadir türlerinin ise gündüz görme azlığıyla başladığını açıkladı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, hastalığın doğasında olan hücre ölümünün kök hücre tedavisi ile durdurulabileceğini ve zayıf hücrelerin aktif hale getirilebileceğini belirtti. Tedaviye erken başlanmasının önemine vurgu yaparak, kök hücre uygulamalarının hastaların görme derecesini koruduğunu ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ifade etti. Ancak her hastadan aynı sonuçların alınmasının garanti olmadığını belirten Türkyılmaz, tedavinin ne kadar erken yapılması gerektiğinin önemine işaret etti.
Kök hücrelerin vücudun farklı dokularında bulunduğunu ve kendiliğinden çoğalma ve farklı hücrelere dönüşme yeteneğine sahip olduğunu açıklayan Dr. Türkyılmaz, kök hücrelerin Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun olarak özel laboratuvar ortamlarında hazırlandığını ve yetkilendirilmiş kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulandığını söyledi.